Maskers…

Een verhaal met een boodschap. Een verhaal over maskers die velen van ons in het dagelijks leven zo goed kennen. Aan de buitenkant willen uitstralen hoe goed het met je gaat, terwijl het van binnen heel anders voelt.

Bijvoorbeeld, als in…: Je staat op een groot podium. Laten we zeggen, je doet bijvoorbeeld auditie voor een rol die je WILT hebben. Een rol waarvan je weet dat deze op jouw lijf geschreven is. En dan, ineens en onverwacht, komen die beperkende overtuiging opzetten. Verwarring en onzekerheid ontstaat. En je doet er alles aan het er niet te laten zijn. Tot jij bijna stikt in jouw tekst…. SH**T, Nee! Help! Niemand mag het zien… Het mag er niet zijn…. Ik wil het niet….

Al die gedachten zijn niet helpend. En natuurlijk kun je het grote podium vertalen naar het dagelijks leven. De wereld, jouw wereld. En als je dan weet hoe het je helpt als je benoemt wát er is, wát er speelt en wát je voelt. Laat het er zijn. Het is er toch en dus kun je het net zo goed delen. Straal uit wat je voelt en nog beter: Verander jouw gevoel, zodat je wel de passie, de energie en de kracht kunt voelen die je zo graag wilt uitstralen. Puur passie, zonder externe hulpmiddelen op jouw podium staan, daar waar je hoort. En in de wereld voelen wat je uitstraalt en uitstralen wat je daadwerkelijk voelt. En ja, soms is daar lef voor nodig, soms keuzes en soms een beetje hulp…
Hoe fijn het is dat masker af te zetten weet ík als geen ander. Het heeft mij veel opgeleverd. Voor mij geldt dat sinds ik ben gaan luisteren en handelen naar mijn gevoel alle stukjes op zijn plek zijn gevallen. Leven zoals je wilt leven, vanuit gevoel in aansluiting bij de ander. Het zorgt voor een beter contact. Contact van hart tot hart. Puur contact met de mensen van wie ik houd en met alle bijzondere mensen die mijn nieuwe pad kruisen.

Aan jou de vraag: Hoe vaak durf jij recht in de spiegel te kijken? Écht kijken en je afvragen of jij met een masker op leeft en of je het lef hebt het af te zetten…..

Het verhaal van De maskermaker. Wie de schrijver van dit verhaal is kan ik helaas even niet achterhalen. Ik heb het in mijn eigen woorden vertaald en het verhaal is dus niet door mij verzonnen. En omdat ik het een inspirerend verhaal vind, wil ik het toch graag met je delen.

De maskermaker

Een man uit het dorp kwam bij de maskermaker. Tja, wat is daar nou zo bijzonder aan, zou je denken. Wel, dat was het wel zeker. De tocht vanuit het dorp naar de maskermaker duurde zeven dagen en zeven nachten. Een zware tocht vol ontberingen. Uiteindelijk kwam de man uit het dorp aan de maskermaker. De maskermaker stelde hem de vraag: “Wat heb je van mij nodig, waarmee kan ik je helpen?” “Een blij masker zou ik graag van je hebben, want iedereen vindt dat ik altijd zo onzeker en chagrijnig kijk”.
De maskermaker, een wijs man, keek de man uit het dorp lang aan en vertelde hem vervolgens over de kracht van het masker. Hij zei: “Realiseer je dat als je het masker te lang draagt, je het niet meer af kunt zetten”. Ondanks deze uitleg stond de man erop het masker te willen hebben. Binnen één dag had de maskermaker het masker klaar. De man was verrukt van het blije masker en plaatste het direct op zijn gezicht. Perfecte pasvorm, per slot was de maskermaker een vakman.
De man uit het dorp snelde terug naar zijn dorp en hele lange tijd hoorde de maskermaker niets van hem. Tot op een dag de man uit het dorp onverwacht weer op zijn stoep stond. “Waar kan ik je deze keer mee helpen?”, vroeg de maskermaker aan de man met het blije gezicht. Langzaam vertelde de man: “Daar waar ik in eerste instantie superblij was met het masker, mijn mede dorpsgenoten reageerden positief, ik werd makkelijker in de omgang en ik kreeg heel veel complimentjes, voelt het naarmate de tijd verstreek meer alsof het masker gaat knellen. En hoe minder prettig ik me dus ga voelen”. Hij gaf toe dat hij de kracht van het masker had onderschat en de uitleg van de maskermaker niet serieus had genomen. Hij vertelde dat hij het masker in het begin continu had gedragen omdat de mensen er zo positief op reageerden. Toen het minder prettig begon te voelen en hij het masker af wilde zetten, was het al te laat. Het ging het niet meer. “En daarom ben ik nu hier”, zei de man uit het dorp toen. “Ik hoop dat jij een manier weet waarop het masker af kan, want ik wil er zo graag vanaf”.
De maskermaker, een wijs man, keek de man uit het dorp lang en onderzoekend aan. Hij zei eerst niets en toen: “Ga drie dagen en drie nachten naar een speciale ondergrondse grot. Neem deze mand met proviand mee en blijf daar ook drie volledige dagen. Volg de instructies en kom daarna bij mij terug”. De maskermaker zag de man met hangende schouders sloffend vertrekken.

Precies drie dagen daarna kwam de man uit het dorp terug bij de maskermaker. Al fluitend en met een stevige pas kwam hij aanlopen. De maskermaker vroeg hem: “Hoe is het met je?” “Het gaat goed met me, ik ben helemaal oké”, zei de man uit het dorp. “Ik heb ingezien en dat het geen zin heeft om een ander masker op te zetten dan dat ik me voel. Het masker zorgt ervoor dat ik niet meer in contact kan zijn met mezelf en met de ander. En dus is het voor mij niet helpend dit masker te dragen”

De maskermaker zei niets. Hij knikte en glimlachte en haalde het masker van het gezicht van de man.
De man uit het dorp bedankte hem en vrolijk fluitend liep hij terug naar zijn dorp. Zonder masker en vanuit volledige puurheid. 

Hoe congruent ben jij in wat je zegt en wat je uitstraalt? Ben jij je ervan bewust dat je 100x tegen jezelf kunt zeggen dat je je heerlijk voelt, dat je je sterk voelt, dat je blij bent en dat je de hele dag zingend door het leven gaat en dat dit wellicht niet klopt bij wat je uitstraalt? Wetende dat 55% van onze communicatie de fysiologie is, zul je begrijpen dat je lijf altijd voor zich spreekt. Dus keihard gaan schreeuwen hoe goed het met je gaat, zal je niet helpen.

Hoe zou het voor je zijn als jij jouw masker afgooit en bent wie je wilt zijn? 100 % JEZELF ZIJN! In volledige omvang. Hoe sterk en krachtig wil jij over komen bij de ander, of hoe graag wil je nog sterker en krachtiger worden door bij jezelf te blijven. Los van wat anderen vinden!

De  hoofdvraag blijft natuurlijk: zou je het willen veranderen? Hoe graag zou je het willen veranderen? Wat zou je precies willen veranderen? Neem eens de tijd om bij jezelf naar binnen te gaan en je deze vraag te stellen. En soms heb je dan keuzes te maken.

Ik heb keuzes gemaakt en weet ook dat bij het maken van keuzes consequenties het gevolg zijn. Heb jij de bereidheid keuzes te maken en de gevolgen te accepteren? Kun jij het leven in volle omvang nemen?

Dit weekend had ik de keuze gemaakt met een masker op te gaan lopen. Twee hele dagen volop een masker op mijn gezicht om zo niet te hoeven luisteren naar mijn gevoel van dit moment. En omdat ik zeker weet dat het masker gaat knellen heb ik besloten heerlijk bij mijn haardvuur te gaan genieten van alle rust, in plaats van af te reizen naar het zuiden..

Voor de anderen, die dit weekend wel hun masker opzetten: Heel veel plezier bij de Raad van 11 en in het carnaval gedruis.

En onthoud: Gooi het masker ’s avonds ook weer af. Voor je het weet beklijft het op jouw gezicht.

Alaaf, veel plezier!

You’ll never know who you are unless you have the guts to show who you realy are.

2 Reacties

    • Hi Zaar, meerdere maskers….Hmmm, denk jij dat het helpend is?
      Alleen als je naar de carnaval gaat, dan blijf je lekker incognito en ziet lekker niemand wie en hoe je werkelijk bent:-) Of je dan ook écht in verbinding komt?..:-)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Solve : *
30 − 16 =


Post comment