Doelen…

Ik heb er vele. Heel veel mooie doelen waarbij ik de overtuiging heb dat ik ze bereik. Grappig woord: overtuiging. Overtuigingen geven vorm aan wat en hoe ik iets doe en het motiveert mij. Zijn overtuigingen realistisch? Nope! Ze geven wel een betekenis aan mijn realiteit. Als ik geloof dat iets werkt, dan is het gemakkelijker om mijn gestelde doel te bereiken. Ik heb geleerd om zoveel mogelijk positieve en bekrachtende overtuigingen voor mezelf te creëren want wat ik geloof wordt waar. EN…dat is MIJN overtuiging.

Wist je dat de belangrijkste overtuigingen zijn ontstaan toen we jong waren? Ingeprent in onze jeugd, vanuit de opvoeding. En wat dacht je van de omgeving en de cultuur waarin we zijn grootgebracht? Ouders en andere mensen die je in jouw jeugd hebt leren kennen, hebben ons opvattingen ingeprent. En in ons kind zijn hebben we geleerd dat wat anderen over ons zeggen waarheid is. “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg” is zo een fantastische voorbeeld van een beperkende overtuiging. Als je dit in jouw jeugd vaak genoeg gehoord hebt, hoe kun je dan ooit nog buitengewoon doen? Jeee, stel je voor dat je dan buitengewoon gaat doen, tja wat zal de hele wereld daar dan wel niet van je vinden? Overtuigingen. Soms zo hardnekkig dat het van invloed kan zijn op de prestaties in jouw (latere) leven.

Als je er van overtuigd bent dat wat jij gelooft waar is, is het heel moeilijk te bewijzen dat iets niet waar is. Gebeurtenissen worden geïnterpreteerd volgens de overtuiging die je hebt.  Wat je doet en in stand houdt bevestigt datgene waarin jij gelooft.  Wat je niet gelooft is er niet. Dat zie, hoor of voel je niet. En stel dat het niet helemaal “past” in jouw overtuiging dan vervorm je het zodat het wel in jouw overtuiging past. Kortom, overtuigingen vertegenwoordigen niet alleen de plattegrond uit je verleden en is ook bepalend voor jouw handelen in de toekomst.

Dan de vraag hoe een overtuiging eigenlijk ontstaat?

Vaak begint het met oorzaak > gevolg. Als ik dit doe, dan gebeurt er dat. Dan bedenken we: Ik kan het wel, ik kan het niet. Vervolgens vertalen we het als: eigenlijk zou ik moeten, en eigenlijk mag ik niet. Wow, dwingend taalgebruik, je zou er moe van worden. 

Zo heb je beperkende en positieve overtuigingen

Beperkende overtuigingen

Zij houden je af van het bereiken van jouw doelen. Beperkende overtuigingen kunnen zijn ontstaan in de jeugd, door problemen, door de (faal) angst.
Heee, welke sticker zit op jouw voorhoofd geplakt?
Als je oprecht gelooft dat iets niet kan of dat iets niet lukt, dan vertalen jouw hersenen dit en wordt het bij voorbaat een mislukking. Je vergeet dan te kijken naar jouw kwaliteiten en zal jouw doel dus niet behaald worden. Beperkende, niet helpende overtuigingen kun je loslaten en hier voor in de plaats kun je nieuwe positieve overtuigingen kiezen. Deze nieuwe positieve overtuigingen zorgen dat je meer in jouw kracht komt te staan en vormen niet altijd gegarandeerd succes. Ze zorgen wel dat je jouw energie vast houdt en uiteindelijk jouw doel bereikt.

Positieve overtuigingen

Een positieve overtuiging helpt je jouw doel juist wel te bereiken en zo zul je jouw kwaliteiten gaan ontplooien. Ga er daarom van uit dat je iets kunt en dat je in staat bent jouw doel te behalen. Zo leer je, voel je en zie je in wat je écht kunt. Het uitgangspunt is dus altijd dat het je zal lukken te bereiken wat je wilt bereiken. Altijd, hoe dan ook! Laat de droom in je hoofd ontstaan, zie het jezelf doen, spreek het uit alsof het waar is en herhaal dit steeds opnieuw. Als je bij voorbaat namelijk gelooft dat iets onmogelijk is zul je ook niet ontdekken of het daadwerkelijk niet kan.
Durf jouw doel te dromen, durf het uit te voeren, durf het te bedenken, en weet dat jij en jouw doel er toe doen! En geloof dit vanuit je hart, met bezieling en in volle overtuiging!

Het veranderen van mijn overtuigingen heeft mij geholpen in ieder geval één van mijn doelen te bereiken. Daar waar ik ooit de beperkende overtuiging had dat ík nooit coach of trainer zou kunnen worden (wie was ík om me te kunnen meten aan al die bestaande geweldige coaches?) ben ik langzaam mijn overtuigingen gaan wijzigen. Het is begonnen met een droom. En langzaam durfde ik het te visualiseren en tot in iedere vezel van mijn lijf te voelen. Uiteindelijk durfde ik mijn droom, mijn passie met anderen te delen. Onafhankelijk wat men er van zou vinden. Ik deelde het met iedereen die het wilde horen en niet wilde horen.
En hoe fijn is het dat ik nu mijn eigen coachpraktijk heb?! Met een passie, als een soort missie, ben ik mijn pad opgegaan. En hoewel ik me er ook van bewust ben dat mijn toekomst op dit moment een open eind heeft, ben ik vol overtuiging mijn eigen bedrijf gestart. Heb ik mijn hart gevolgd. Waar ik uitkom weet ik nu nog niet. Dat is op dit moment ook niet belangrijk. Ik weet echter wel één ding: Ik heb de volledige positieve overtuiging dat ik mijn doel, een succesvol bedrijf, zal behalen. Met zin en kracht ben ik keihard aan de slag en leef ik in de volle overtuiging dat het een succes wordt. EN…. Ik barst van de energie 

En hoe zit het met jouw doelen en jouw overtuigingen? Heb jij beperkende of positieve overtuigingen? Heb jij jezelf een doel gesteld en ga je dit behalen? Droom jij van jouw overwinning? Zie je het voor je en durf je het uit te spreken? Leuk als je dit met me wilt delen. En mocht je hierbij nog wat hulp kunnen gebruiken dan nodig ik je uit contact met mij op te nemen.

Per slot heb ik een doel…….

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Solve : *
17 + 22 =


Post comment