Muziek ankers. Heerlijk!!

Wat is het toch bijzonder prettig om je zo goed te voelen. Ik leef, ik geniet en ik ontdek. En dit alles vanuit passie, vanuit mijn hart. En begeleid door een van mijn grootste passies: Muziek. Nee, zeker niet zelf spelen en ook niet zelf zingen. Dat zou ik de wereld niet willen aandoen. Vroeger heb ooit een klein orgel bespeeld. Alle muziek kon ik naar een keer luisteren feilloos na spelen. En helaas nooit een noot leren lezen. En dat terwijl ik toch regelmatig muzieklessen heb gevolgd. Zelfs de accordeon die ik van Paul de Leeuw heb mogen ontvangen heeft er nooit voor gezorgd noten te leren lezen. Klaarblijkelijk was het niet belangrijk genoeg voor mij om zelf te gaan spelen of het lezen van de noten mij eigen te maken. En dan het zingen?  Ha-Ha. Natuurlijk kan ik uit volle borst zingen en ik betwijfel of ik er anderen gelukkig mee maak. Dus… heel graag uit overvolle borst en wel zonder publiek.

En ik kan zo enorm genieten van het luisteren naar en het beleven van muziek! Tot op zielsniveau. Muziek waarop ik kan dansen, muziek waarbij ik kan mee galmen, muziek waarop ik kan weg zwijmelen, muziek waarop ik kan sporten, muziek waarbij ik iedere emotie en pure sensaties kan ervaren. Mijn muziek keuze beïnvloedt mijn stemming en omgekeerd.

Muziek zorgt bij mij dus regelmatig voor ” The Good Feeling”. En natuurlijk veroorzaakt muziek soms ook intens verdrietige momenten en juist door de intensiteit wordt het verdrietige gevoel weer omgebogen naar een mooi warm gevoel. Kortom, muziek is voor mij een enorm anker. Je kent het wel. Die ankers die een sensatie kunnen oproepen op het moment dat je die speciale song of speciale stem hoort. Het moment dat je overvallen wordt door juist die ene herinnering. Het kan zeker mijn stemming beïnvloeden. En dat wetende……..Ik kan dus in de ochtend al dansend door de huiskamer gaan. Als de juiste muziek me maar wekt.

Zo is er één bepaald nummer….. Als ik dat hoor word ik rustig en onrustig tegelijk. Naar het Zuiden

Rustig vanwege het slow tempo van het nummer en onrustig vanwege de letterlijke tekst. En natuurlijk heeft het ook te maken met mijn herinneringen, want toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, 2009, ging mijn reis richting Curaçao. Dus bij het horen van dit nummer krijg ik een enorme behoefte te gaan reizen. Richting het Zuiden, richting dat ene voor mij zo speciale moment…… Het warme Zuiden: De warmte van de zon,  de zilte naar zout geurende zee, de warme zanderige stranden en de tropische muzikale klanken. En dit alles in combinatie met de heerlijke geurende kruiden, de koele frisse buitenlandse dranken en de energie van de mensen die er wonen. Hmmmmm……

En dit gevoel ontstaat gewoon doordat ik luister naar deze muziek. In mijn hoofd ben er al, terwijl ik thuis op mijn zwart fluwelen bank of in mijn paars fluwelen fauteuil zit. Ankers, mijn muzikale ankers waar ik altijd, op ieder willekeurig moment bij kan komen.

Herken je dit? Of heb jij wellicht andere ankers waarop je volledig kunt terug vallen? Ankers die bij jou gevoelens kunnen opwekken? Ankers die jou als een soort drugs in euforische staat kunnen brengen?

Zo gaaf, die ankers in jouw lijf. En hoe vaak maak jij gebruik van jouw ankers? Probeer je eens de muziek uit jouw jeugd eens te herinneren: Santana, Barry Manilow, Boney-M, Tavares, The Trammps, Abba, Michael Jackson, Meatloaf, Prince, Diana Ross, Tina Turner, The Stones, John Legend, André Hazes, Paul de Leeuw, of……….?

En soms, heel soms, houd ik ook van de stilte om me heen. En dan zit ik vroeg in de ochtend op mijn heerlijke terras, bij voorkeur in het zonnetje en luister ik naar de fluitende vogels. Bijzonder. En, als je me dan helemaal in mijn ziel wilt raken, tja, dan moet je als mens kunnen fluiten. WOW, liedjes fluitende mensen bezorgen mij een hartanker. En wellicht komt dit omdat ik maar weinig mensen ken die fier fluiten.

Kortom, in mijn leven volop ankertjes die ik allemaal kan oproepen als ik het even nodig heb.

Wie of wat zijn jouw ankers? Welke artiest of welke muziek roept bij jou gevoel, stemmingen op? Ik daag je uit het met mij te delen. Durf je dat aan?

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Solve : *
4 + 7 =


Post comment