Verwachtingen
Hoe is het toch mogelijk dat iedereen “altijd” verwachtingen heeft? Verwachtingen van een ander, van een komende situatie and last but nog least, verwachtingen van zichzelf?
Ik trap in ieder geval regelmatig in mijn ‘verwachtingsvalkuil’. Mijn verwachtingen zijn namelijk over het algemeen zeer hoog. Ooit, sprak iemand tegen mij de wijze woorden: “Verwacht nooit van de ander wat je van jezelf verwacht” En dan moet je weten dat mijn eigen verwachtingslatje ‘sky-high’ ligt, dus je kunt je voorstellen wat mijn verwachtingen van anderen zijn….
Verwachtingen…. Waar heeft dit woord nou toch mee te maken? Met een verlangen? Met de pret vooraf? Met het vooraf bepaalde eind resultaat? Of met de aanname of hoop dat een handeling of gebeurtenis ook daadwerkelijk plaats gaat vinden zoals jij het verwacht? Of heeft het te maken met het feit dat jij verwacht dat iemand zijn of haar vooraf gesproken woord nakomt? Een verwachting: Realistisch of toch niet?
Als een verwachting niet uitkomt zou het accepteren daarvan eigenlijk vanzelfsprekend zijn. Toch? Een verwachting heeft namelijk altijd met jouw eigen visuele of gevoelsmatige invulling van de komende gebeurtenis te maken. Echter, wat blijkt? Een verwachting leidt veelal tot teleurstelling, verwarring, onzekerheid en angst. Verwachtingen zorgt er voor dat je vooraf al een bepaalde gebeurtenis visualiseert, het gevoel erbij alvast oproept en het scenario al invult. En natuurlijk houdt jouw bewuste dan rekening met verschillende verwachtingsmogelijkheden en ben jij je heus bewust dat het ook heel anders kan uitpakken. Alleen…. In het onderbewuste werkt het dus net even anders.
En toch……. Stel dat een toekomstige gebeurtenis inderdaad aan jouw verwachtingen voldoet en dat je precies het gewenste resultaat gaat bereiken wat je wilt bereiken. Dat het precies oplevert wat je verwacht had. Hoe lekker zou dat zijn?! Hmmmm, is dat zo? Het grote nadeel zou kunnen zijn dat er een verwachtingsvol patroon voor alle zaken in de toekomst ontstaat. Prettig, alles wordt voorspelbaar en volgens mij wordt het leven dan dodelijk saai. En, geloof me, dat gebeurt ook niet. Niet altijd zullen jouw verwachtingen worden ingevuld. Je bent afhankelijk van anderen en externe factoren waarop je geen invloed hebt. Best jammer, geen invloed kunnen uitoefenen op handelen en gedrag van een ander
Stel:
Je hebt een voor jou belangrijke ontmoeting. (Sollicitatie, contract bespreking oid) Vooraf heb je al concrete, duidelijke ideeën over hoe de situatie er tijdens de ontmoeting zal uitzien. Wat je te horen zult krijgen en hoe je je zult voelen. Vooraf wordt met veel aandacht bepaald welke kledingkeuze bij deze ontmoeting het best past. Vooraf wordt de omgeving al ingevuld en ook de verwachtingsvolle houding wordt gevisualiseerd. Ten opzichte van jezelf (zelfbewuste indruk) en van de andere partij. En dan… Dan opeens wordt de ontmoeting verplaatst of zelfs geannuleerd. Daar zit je dan met al jouw verwachtingen. Daar gaat jouw ‘droomontmoeting’ of jouw ‘droombaan’. Dat wordt dan echt wel even herkaderen voor je verder kunt.
En wat te denken van de verwachtingen van onszelf?
Stel:
Je neemt jezelf voor een bepaald gedrag aan- of af te leren en hebt de volle verwachting, dat het je lukt! Bij dit soort verwachtingen stel je dus vaak, op bewust en onbewust niveau, hele hoge eisen aan jezelf. En, als je die eis aan jezelf te hoog opschroeft kan het als een molensteen om je nek gaan hangen. Dan kan het een belasting worden. En als je dan ook nog eens niet voldoet aan jouw eigen verwachtingen (lees eisen) ontstaat frustratie. Op langere termijn zou deze negatieve gedachten over jezelf invloed kunnen hebben op jouw zelfbewustzijn. Je zou het niet voldoen aan jouw verwachtingen als fout kunnen gaan ervaren en het zou er voor kunnen zorgen dat je iets nooit meer probeert. Het allerbelangrijkste bij het invullen van eigen verwachtingen is dat je je realiseert dat jij altijd zelf in control bent.
En zijn er ook nog mensen die verwachten dat ze achtervolgd worden door pech. Die niet onder een ladder doorlopen. Zij verwachten dan namelijk dat er iets met hen gebeurt. En als zij die dag dan ook toevallig nog pech hebben, dan koppelen ze dit aan het onder de ladder doorlopen. En dan de mensen die denken “Ik win nooit wat. Ik ben nu eenmaal altijd een ‘pechvogel’ Op identiteitsniveau jezelf dit etiket opplakken? Come on, zeg!
En ook is gelukkig het tegenovergestelde. Het geloven in eigen kwaliteiten kan leiden tot succes. Als je dat weet dan is het weer wel belangrijk jouw verwachtingslat hoog te leggen. Het doel in de toekomst al voor je te zien, te voelen en ervaren wat het je oplevert als je je doel bereikt hebt. Als je iets durft te dromen is de kans van slagen groter. En deze wordt nog groter als je het ook durft uit te spreken. Daarnaast helpt het ook hier bepaalde oefeningen uit NLP of andere gereedschappen voor te gebruiken. Dan wordt de kans van slagen in ieder geval nog groter.
Verwachtingen….
Veel mensen lopen de kans te worden teleurgesteld. In zichzelf of in anderen. Daarom heb ik een besluit genomen: Ik besloten in de toekomst geen verwachtingen meer te hebben. Ik verwacht in mijn toekomst al mijn ‘verwachtingen’ te kunnen loslaten. Haha, nu lijkt de cirkel weer rond en kan ik dit blog weer van boven naar beneden gaan lezen.
Om verwachtingen te beperken, heb ik er over nagedacht een aantal zinnen uit mijn vocabulaire te schrappen: “Ik kom misschien, ik doe het wellicht, ik ben er waarschijnlijk, we zien wel, ik informeer je nog of ik denk er nog even over na” In mijn beleving zorgen deze korte zinnen er voor dat de ander valse verwachtingen krijgt. Hoewel…..na lang wikken en wegen heb ik toch besloten dit niet te doen en deze zinnen in mijn taalgebruik te laten blijven voortbestaan.
Per slot heeft het uitspreken van mijn zinnen met de verwachting van de ander te maken.
En heee, daarop heb ik geen invloed. Wat mij helpt is mijn behoefte of verwachting naar de ander uitspreken. En dan blijft het de vraag of die behoefte wordt ingewilligd. Zoals ik al zij: daarop heb ik geen invloed.
Wat ik wel ga doen:…..
Ik stel mijn verwachtingen bij. Echter,mijn dromen niet!